Strefa wiedzy
Kwasica żwacza – to już przeszłość czy realny problem?
Czy dziś kiedy coraz częściej wykorzystujemy w żywieniu bydła paszowozy problem kwasicy u krów i opasów w ogóle jeszcze występuję?
Niestety mimo naszych dobrych chęci często nasze zwierzęta muszą zmagać się z tą przypadłością. I o ile postać kliniczna tej choroby zdarza się rzadko, o tyle nawet u 30% zwierząt w stadzie może występować postać podkliniczna. Skoro problem może dotyczyć nawet co trzeciej krowy (byka) w oborze to warto poświęcić chwilę na to by problem poznać i spróbować sobie z nim poradzić.
Na kwasicę – bufor. Ale jaki????
Kwasica żwacza. Tak znamy. Wszyscy wiemy co to takiego, skąd się bierze, jakie konsekwencje są z nią związane. Wiemy, że to choroba zawodowa naszych krów (byków również).
Pytanie jak sobie z nią radzić. Podstawowa odpowiedź to żywienie. Dobrze zbilansowane, właściwe dla naszych zwierząt. Tu pomóc może dobry „spec” od żywienia.
To o czym powinniśmy pamiętać to to, że warto naszym zwierzętom pomóc w radzeniu sobie z tą przypadłością.
W dobrej wierze i dla osiągnięcia sukcesu w postaci większej produkcji mleka lub lepszych przyrostów dobowych opasów, staramy się podsuwać jak najwięcej pod „mielące mordy” naszych podopiecznych.
ZZR Kruszewo Sp. z o.o.
ul. Parkowa 46C
Kruszewo
64-850 Ujście